Min historie ud af en spiseforstyrrelse

Min vej ud af en spiseforstyrrelse

For mig var en slankekur, katalysatoren til næsten 14 år i et spiseforstyrrelses helvede.
Min spiseforstyrrelse udviklede sig hen over årene fra at være ekstrem restriktiv og kontrolleret med et stort vægttab til konstant pendulsving mellem overspisning, underspisning og kompensation.

Jeg hoppede på samtlige “diæter”, da jeg var overbevist om at der var noget galt med mig og da jeg valgte en bachelor i Ernæring og Sundhed var det netop i håb om at dette kunne være løsningen til alle mine problemer. Min spiseforstyrrelse forblev, men var skjult for andre.

Desto mere dét blev min identitet, desto sværere føltes det at kunne bryde fri fra min spiseforstyrrelse.
Jeg blev mere og mere ekstrem i min adfærd, og fravalgte flere fødevarergrupper og havde svært ved at tillade mig at hvile min krop.

Jeg turde ikke række ud, og de få gange jeg gjorde, blev jeg desværre ikke mødt med omsorg, forståelse eller hjælp. Derfor brugte jeg al min tid på at forstå min spiseforstyrrelse og forsøge at kurere mig selv. 
Jeg fik aldrig en diagnose, men jeg ved idag at jeg kæmpede med atypisk anoreksi, bulimi, ortoreksi og træningsafhængighed.

 

I andres øjne var jeg bare en "sundhedsnørd", der gik utrolig meget op i at træne og spise "sundt" og vidste meget om kost og træning

Vigtig læring i min recovery

Min recovery proces har været lang, kringlet og med flere tilbagefald på vejen. Den mere klassiske tilgang til at komme ud af en spiseforstyrrelse fungerede ikke for mig. Selv da jeg forstod kompleksiteten i hvorfor jeg havde udviklet en spiseforstyrrelse, så havde spiseforstyrrelsen fået sit helt eget liv som holdte mig fast og min identitet var blevet så fastlåst i en bestemt krop og ‘sundhedsnørden’.

Min recovery proces var groft opdelt i 4 faser:

1.  Udfordre mine madregler og mit slankekursmønster
2. Arbejde med tillid til min krop og finde hvor den trives gennem at ære min sult og mæthed
3. Bevæge mig væk fra træning og bevægelse som kompensation og straf og over til træning som tilvalg og noget rart for min krop 
4.At give plads til svære følelser og tanker som en del af livet, frem for noget jeg skulle flygte fra

Det bedste der skete for min recovery og min vej ud spiseforstyrrelsen, var ikke at forstå hvorfor jeg udviklede min spiseforstyrrelse, hvilke følelser jeg undertrykte, hvorfor jeg søgte andres anerkendelse eller lignende. Bevares, det var også en vigtig del af processen, men da jeg gav slip på ideen om at min krop ikke måtte forandre sig og jeg ikke længere målte mit værd på min vægt og mit udseende, dér tog min recovery virkelig fart. 

Jeg var færdig med at holde min vægt kunstigt nede, altid at tænke på mad og føle at jeg aldrig blev mæt, at kompensere hver gang jeg spiste noget, der ikke passede ind i mit rigide skema og at banke mig selv oveni hovedet hver gang jeg ikke havde gået x antal skridt eller trænet. 

Jeg var bare done – nu ville jeg udfordre mig selv med alt det jeg frygtede og som før gav mig dårlig samvittighed!

Jeg var rædselsslagen og det føltes forvirrende og ja min vægt gik op, men gjorde min livskvalitet også.

Jeg stoppede med at veje mig selv, for vægten gjorde intet godt for den proces, men efter ca. 4-5 mdr. mærkede jeg min appetit ændre sig, jeg genkendte mæthed og sult på en helt anden måde end jeg før havde gjort, jeg tænkte ikke længere på mad hele tiden og jeg kunne mærke på mit tøj at min krop ikke længere tog på.

Undervejs og længe efter kom det hårde arbejde i ikke at falde tilbage til gamle vaner. Det var hård mentaltræning og  som om alt, der var autopilot for mig skulle aflæres og nye nervebaner skulle dannes.

For mig er slankekure og vægttab ligesom et drug – Det kunne hive i mig som intet andet, og hver gang jeg “faldt i” og bildte mig selv ind at det bare var fordi jeg levede en “sund” livsstil, så vendte min spiseforstyrrelse tilbage.
Det har krævet mange tårer, set-backs og frustrationer, før jeg kunne nå frem til at se at livet uden konstant kost- og kropskontrol var hele kampen værd. Det var og er stadig det sværeste jeg nogensinde har gjort.
Nu ved jeg at jeg aldrig skal tilbage til det igen.

Har du også fået nok?

Din recovery kommer sikkert ikke til at ligne min, hver person har sin egen individuelle proces,
men jeg kan love dig at det vil være det værd

LÆR AT STOLE PÅ DIN SULT OG MÆTHED IGEN

Parnian recovery coach

I MIN E-BOG FÅR DU

Indtast dine oplysninger,
så sender jeg den til dig allerede i dag!

OBS: Husk at tjekke om
jeg er landet i dit spam-filter!

Dine informationer behandles fortroligt og opbevares så længe det er relevant.
Det betyder indtil du gør opmærksom på at du ikke længere ønsker at få e-mails fra mig.
Du kan altid trække dit samtykke tilbage.
Dette kan du gøre ved at trykke på linket i bundet af mailen eller ved at kontakte mig på kontakt@recoverycoaching.dk og oplyse at du ikke længere ønsker at modtage mails og tilbud.